Eerder dit jaar heeft Microsoft iets nieuws aangekondigd: Microsoft Viva. Viva is een verzamelnaam voor functionaliteiten waarmee de communicatie-, kennis- en leerervaringen van medewerkers worden ondersteund.

Een onderdeel hiervan is Viva Connections.

In eerste instantie kun je hiermee je intranet landingspagina binnen Microsoft Teams zichtbaar maken. Hierdoor kan de samenwerking van je gebruikers eenvoudiger en sneller worden.

Wil je Viva Connection uitproberen en straks aan jouw collega’s beschikbaar stellen?

Voorbereiding: je hebt de volgende items nodig

 • Een SharePoint Admin Account
 • Een Teams Admin Account
 • SharePoint Online Management Shell. Deze kun je hier gemakkelijk downloaden, of als PowerShell commando installeren
 • Een Logo 192x192px voor de weergave in de App Store (Icon Guidelines)
 • Een monochroon Logo 32x32px voor de weergave in de menubalk in Teams (Icon Guidelines)

Voorlopig werkt Viva Connections alleen op je pc.

In de zomer van 2021 verwachten wij ook dat het op Teams op je mobiel beschibaar komt. Dan komen ook de functionaliteiten voor “dashboard” en “feed” er bij.

Heb je alles voorbereid, volg dan deze stappen:

1. SharePoint Home Site instellen

Omdat Viva Connections je intranet in Teams weergeeft, moet je intranet landingspagina als SharePoint Home Site zijn geconfigureerd.

2. Configureer de Globale Navigatie in de SharePoint App Bar

Is de App Bar nog helemaal nieuw voor je? Lees dan mijn blog: Aan de slag met de SharePoint App Bar

3. Download het Viva Connection PowerShell Script

Viva Connections is een Teams Applicatie. Deze moet voor je eigen omgeving specifiek gemaakt worden. Microsoft heeft hiervoor een kant-en-klaar script voorbereid dat je hier kunt downloaden

4. Maak je Teams App Package

Het script dat je in stap 3 hebt gedownload mag je nu uitvoeren.
Dit stukje PowerShell genereert een App Package op je bureaublad. Dit is een zip bestand die je dan later in je Teams instellingen kunt uploaden.

Bekijk hier welke gegevens je allemaal moet invoeren
 • URL of your tenant’s home site: Geef de URL van de intranet landingspagina op vanaf ‘https://’. Deze site wordt de standaard landingservaring voor Viva Connections.
 • Name: De naam van je Viva Connections-pakket, zoals deze moet worden weergegeven in de App-balk van Teams.
 • App short description (80 characters): Een korte beschrijving voor je app. Deze wordt weergegeven in de Teams App Store.
 • App long description (4000 characters): Een lange beschrijving voor je app. Ook deze wordt weergegeven in de Teams App Store.
 • Privacy policy: Het privacy beleid voor aangepaste Teams-apps in je organisatie (moet beginnen met https://). Als je geen afzonderlijk privacy beleid hebt, drukt op Enter. Het script gebruikt dan het standaard SharePoint-privacy beleid van Microsoft.
 • Terms of use: De gebruiksvoorwaarden voor aangepaste Teams-apps in je organisatie (moet beginnen met https://). Als je geen afzonderlijke gebruiksvoorwaarden hebt, drukt op Enter.Het script gebruikt dan de standaard SharePoint-gebruiksvoorwaarden van Microsoft.
 • Company name: Je organisatienaam die zichtbaar is op de app-pagina in de Teams App Store in de sectie ‘Gemaakt door’.
 • Company website: De openbare website van je bedrijf (moet beginnen met https://) die wordt gekoppeld aan de app-naam van je bedrijf op de app-pagina in de App-catalogus van Teams in de sectie ‘Gemaakt door’.
 • Icons: Je moet twee PNG-pictogrammen op geven. Deze worden gebruikt om de Viva Connections-bureaubladapp in Teams weer te geven; een pictogram van 192X192 pixels voor teams App Store en een monochroom pictogram van 32×32 pixels voor de App-balk van Teams. (zie voorbereiding)

5. Upload het App Package in je Teams Admin Center

Ga naar je Teams Admin Center -> Apps Beheren en upload je App Package. Je vindt het zip bestand uit stap 4 op je bureaublad.

6. Configureer het beleid voor apps in je Teams Admin Center

Zodra het Viva Connections App Pack is geüpload, kun je het middels Configuratiebeleid voor apps voor een bepaalde groep gebruikers voor-installeren, en in het Teams Menu vast pinnen. Dan hoeven je collega’s dat niet zelf te doen.

Gebruikersondersteuning

Nadat je de App hebt geïnstalleerd, is deze direct te gebruiken. Microsoft heeft een instructie op hun support site geschreven, die je met je gebruikers kunt delen.

Voorlopig werkt Viva Connections alleen op je pc.

In de zomer van 2021 verwachten wij ook dat het op Teams op je mobiel beschibaar komt. Dan komen ook de functionaliteiten voor “dashboard” en “feed” er bij.