Eind vorig jaar hebben wij nieuwe mogelijkheden gekregen voor het ontwerpen van de kop (header) in moderne SharePoint Sites.
Naast standaard en compact, heeft Microsoft 2 nieuwe indelingen toegevoegd. Tegelijk is de standaard voor nieuwe sites gewijzigd naar compact.

Er zijn nu 4 indelingen mogelijk

Minimaal

Deze is bedoeld voor sites waar je weinig opmaak wilt. De hele kop is erg klein en biedt hierdoor meer ruimte voor je echte pagina inhoud.

Compact

In een compact header is de letterhoogte iets groter dan bij minimaal. Ook is er meer lege ruimte eromheen. De Titel en Navigatiebalk krijgen dus meer aandacht.

Deze opmaak is niet handig als je veel navigatie elementen wilt weergeven, omdat je in de breedte minder ruimte ter beschikking hebt.

Standaard

De letterhoogte is vergelijkbaar met compact, alleen staat hier de navigatiebalk onder de Site titel. Hierdoor heb je meer ruimte ter beschikking voor navigatie elementen.

Uitgebreid

Kies je voor uitgebreid, dan geef je juist meer aandacht aan je kop bereik. De navigatiebalk staat als geheel eigen element onder het logo en de site titel (zoals in de heel oude SharePoint lay-outs). In de ruimte die vrijkomt kun je een achtergrond afbeelding kiezen.

Overige header instelingen

Site titel uitlijnen en verbergen

Kies je voor de uitgebreide indeling, dan kun je nu ook instellen hoe het site logo en titel uitgelijnd moet zijn (links, rechts, midden).
In alle indelingen kun je ook kiezen om de titel helemaal niet meer weer te geven.

Site Logo

Voor het Site Logo hebben wij nu ook nieuwe mogelijkheden. Je kunt naast het normale logo nu ook een vierkante versie uploaden, die overal gebruikt kan worden waar minder ruimte is. Dit is bijvoorbeeld in zoekopdrachten.

Instructies

Hoe je de kop van je site kunt instellen kun je in deze instructies van Microsoft Support lezen.
(Dit zijn de Engelse instructies. In de Nederlandse vertaling heeft Microsoft de nieuwe wijzigingen nog niet omschreven)

Goed advies voor een mooie opmaak

Weten hoe je het moet instellen is belangrijk. Maar hoe je nu echt de goede keuzes maakt, en wat de impact op je sitebezoeker is, is nog veel belangrijker.

Hulp nodig bij het bouwen en ontwerpen van je Intranet in SharePoint Online? Dan kunnen wij je zeker meehelpen.