Facebook heeft mij vandaag een leuke herinnering laten zien.

On this day: 9 jaar geleden heb ik mijn Microsoft Certified Trainer kwalificatie behaald.

Toen die tijd heb ik al een tijdje trainingen verzorgt. Eerst voor de toenmalige SharePoint Academy en later voor mijn klanten bij mijn toenmalige werkgever Portiva. Voor mijn CV leek dit certificaat wel mooi, vond ik.

Om dit certificaat te halen moet je een cursus volgen, waar je de theorieën van lesgeven leert. En ieder jaar moet je opnieuw aantonen dat je aktuele trainingen in je vakgebied hebt verzorgd met postieve beoordelingen van je deelnemers.

Huidige stand

In de loop der jaren heb ik nog veel meer geleerd over hoe volwassenen leren, welke theorieën bewezen zijn en ook echt impact hebben. En ik heb heel veel praktijkervaringen opgedaan. Ik verzorg trainingen, niet alleen voor mijn eigen klanten, maar ook voor andere opleiders zoals Computrain. Ondertussen ben ik 1/3 van mijn tijd gebruikers en beheerders aan het opleiden met leuke cursussen rondom Office 365, SharePoint en Teams.

Dit jaar wil ik zelfs groeien naar 50% van mijn tijd trainingen geven.

In de afgelopen jaren zijn mijn trainingen wel sterk veranderd: van puur technische knoppen cursussen (“zo maak je een nieuwe site aan”), zijn het nu altijd ook proces en gedrag-cursussen (“zo kun je als team samenwerken”).

Deze week heb ik zelfs nog een primeur…

…ik ga een cursus over vergaderen in Zoom presenteren. (Het blijkt dat zoom net wat extra functies heeft, die in Teams nog niet zijn, die ze wel soms nodig hebben).

Ik doet dit voor een klant van mij waar ik in het afgelopen jaar alle medewerkers heb getraind in zowel vergaderen in Teams als ook samenwerken in Teams. Zij hebben zo veel vertrouwen in mijn kwaliteiten als trainer, dat ze mij hebben gevraagd om ook deze cursus voor hen te verzorgen.

Een heel nieuw onderwerp is toch weer even spannend. Gelukkig is gedrag en etiquette in meetings altijd hetzelfde en moest ik mij alleen in de knoppen verdiepen.

Ik heb er in ieder geval zin in.

Benieuwd wat andere van mijn cursussen vinden?